15 C
Otočac
Srijeda, 28 srpnja, 2021

ODRŽIVA MODA Održana panel rasprava o održivoj modi sa Marijom Boban i Miom Franić i modna revija održivih brendova!

Nove tehnologije, inovacije i održivi razvoj s ciljem smanjenja otpada našle su svoju primjenu i u modi pa je tako u prekrasnom hotelu Stara Lika u centru Gospića održan panel na temu ‘Zelene tehnologije, potrošačko društvo i održivi razvoj’ sa modnom revijom na kojem su uz moderatoricu izv.prof.dr.sc. Mariju Boban govorili i poznata manekenka i poduzetnica Mia Franić te splitska dizajnerica i poduzetnica Ivona Glavaš, osnivačica modnog brenda Anovi.

Na panelu pod nazivom ‘Zelene tehnologije, potrošačko društvo i održivi razvoj’ sudionice su ukazale na osnovnu problematiku svjetske i hrvatske industrije u pogledu promicanja transparentnog poslovanja i održivog razvoja u modnoj industriji s ciljem edukacije i osvješćivanja potrošača o pametnoj kupnji proizvoda od kvalitetnog materijala i zbrinjavanju otpada. U sklopu panela održana je i modna revija brendova koji promiču transparentno poslovanje i održivog razvoja u modnoj industriji – Glamour Sposa Vjenčanice Split, modni brand Anovi i tradicijska ručno rađena odjeća otočke Udruge Gačanka.

Na panelu je raspravljano o stvarnom trošku mode i njegovom utjecaju na svaku stepenicu procesa proizvodnje kroz potrošnju i odlaganje otpada u dugom roku a samim tim i zagađenje te je zaključeno da su svakako nužni pomaci u smislu postizanja ravnoteže budući da moda može proizvoditi u skladu s poštovanjem ljudi i planeta, kako bi povezali kupci u vrijednosne lance, od brendova do kupaca, potrošača do nositelja kampanja, koristeći kvalitetne materijale uz dugoročnu uporabu kao što su to činili naši stari.

Ovakav panel tek je najava projekta u pripremi kojem je cilj kretati se u smjeru dugoročne industrijske promjene tako da moda postane održiva a sve to na temeljima edukacije potrošača i zaštite okoliša i održivog razvoja.

( A.P.)