Srijeda, 24 travnja, 2024

POREZ NA BUDALE Britanski mehaničar s 54 godine iskustva: “Ne bacajte novac, ovaj beskoristan dodatak vam uopće ne treba!

Scotty Kilmer, automehaničar s 54 godine iskustva, na svom Youtube kanalu kojeg prati gotovo šest milijuna ljudi, redovito savjetuje vozače koji auto kupiti, kako uštedjeti u vožnji i slične stvari…

U moru beskorisnih dodataka za koje vozači izdvajaju prilične iznose, Kilmer je pronašao ‘najveću prevaru‘.

Riječ je o aditivima za gorivo.

U razgovoru za TheSun, on je objasnio zašto su aditivi danas potpuno nepotrebni.

‘Ljudi se iz raznoraznih razloga navuku na aditive, no činjenica je da se radi o bacanju novaca. 

Motorna goriva danas su puno bolja i kvalitetnija, a standard je reguliran od strane države i mora sadržavati određenu količinu aditiva. Sve dok redovito mijenjate ulje i normalno vozite auto, aditivi nisu potrebni.

Radi se o preskupom i potpuno beskorisnom dodatku, čak se može reći da je riječ o pljački naivnih vozača – zaključio je Kilmer.

Vječna dilema: Trebate li sami gorivu dodavati aditive?

Odgovor na to pitanje, očekivano, nije jednostavan i jednoznačan. U kvalitetnijim gorivima već se nalaze aditivi koji sprečavaju nastajanje naslaga, poboljšavaju mazivost, olakšavaju raspršivanje…, pa tako kratkoročno pozitivno utječu na rad motora kroz čišće i potpunije izgaranje, a dugoročno kroz niže troškove održavanja.

Koristite li isključivo takva goriva, nema potrebe za dodavanjem aditiva, no postoji li sumnja da motor nepravilno radi ili su mu performanse smanjene zbog, primjerice, naslaga na brizgalicama ili sjedištima ventila, aditivi koji pomažu uklanjanju tih naslaga (naravno, ako nisu prevelike) mogu biti jednostavnije i svakako jeftinije rješenje od rastavljanja i čišćenja dijelova motora.

(jutarnji/ID)