15 C
Otočac
Petak, 23 veljače, 2024

Ris Kras je stigao u prekrasne šume Plitvičkih jezera

Nacionalni park Plitvička jezera privlači pažnju prirodnim ljepotama u svim godišnjim dobima. Ovog proljeća, park je dobio posebnog stanovnika – ris Kras stigao je iz rumunjskih Karpata. 

Plitvička jezera, 24. ožujka 2023. – Danas je u Nacionalnom parku Plitvička jezera ispušten odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta kako bi se povećala genetska raznolikost naše populacije i zaustavilo njeno izumiranje, dok je u Sloveniju do sada naseljeno deset životinja. 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među njima su i životinje naseljene iz Karpata. Analizom DNA i pomoću automatskih kamera dokazani su potomci naseljenih risova te posljedični rast genetske raznolikosti populacije u Dinaridima. Poseban uspjeh LIF Lynx projekta je naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje razmnožavanje ove vrste nije zabilježeno duže od 100 godina. „Ovaj izniman uspjeh je rezultat odlične dugogodišnje suradnje i zajedničkog rada međunarodnih stručnjaka, uz podršku lovaca i lokalnog stanovništva.“ prilikom ispuštanja je rekla Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević je ovo prilikom izjavio: „Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera posljednjih sedam godina provodi sustavno praćenje risova, a prošle godine je zabilježeno osam odraslih jedinki koje koriste područje parka. No zabrinjavajuća je činjenica da u razdoblju 2018. – 2021. godine nisu zabilježeni mladunci na području parka, što bi potencijalno mogla biti posljedica parenja u srodstvu koje ugrožava opstanak risa u Dinaridima. Srećom, krajem 2022.  u parku je automatskim kamerama zabilježeno da ženka nazvana Shiny ima dva mladunca i nadamo se da će naseljeni ris Kras pomoći da se ovaj pozitivni trend reprodukcije na Plitvicama nastavi.“

Ris Kras je dobio ime po hrvatskom i slovenskom izrazu kras koji označava korozivne pojave na vodotopljivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena Dinarskog gorja i Like, te značajnom obilježju krškog krajobraza Plitvičkih jezera. Kras je posljednja životinja koja će u sklopu LIFE Lynx projekta biti naseljena u Hrvatskoj, dok u Sloveniju ovog proljeća stižu još dvije jedinke. Provedba ovog uspješnog projekta završava u ožujku 2024. godine, ali završetkom projekta ne prestaje naša odgovornost da očuvamo ovu vrstu i prekrasne šume u kojima živi. 
(Junppj/Id)