15 C
Otočac
Četvrtak, 27 siječnja, 2022

TZ Gospić pandemijsku godinu dočekala spremno; za 2022 su spremni brojni novi projekti!

Gospić je u turističkom smislu u zadnjih nekoliko godina postao prepoznatljiv po nizu događanja ali i inovativnih koncepata kojima je postao nezaobilazna turistička destinacija sa mnoštvom sadržaja za one male ali i velike. O onome što su realizirali protekle godine ali i o planovima za naredno razdoblje razgovarali smo sa direktoricom TZ Gospić Majom Strilić.

Kako ocjenjujete 2021. godinu, je li bila uspješna ili ne uzimajući u obzir situaciju sa COVID -19 pandemijom?

Unatoč neizvjesnim vremenima s kojima se suočava cijeli svijet već dvije godine možemo zaključiti da se Turistička zajednica grada Gospića dočekala na noge.  U 2021. ovoj godini primjećujemo  oporavak tržišta putovanja, iako je Hrvatska bila do 5 mjeseca u lockdownu i brojke nisu bile obećavajuće zbog ograničenja na početku prošle godine, zbog kojih smo čak počeli sumnjati u uspjeh turističke sezone. I onda se” Ipak kreće na put”  događa se  od 06 -10 mjeseca turistički boom , grad Gospić ostvario je u 2021. godini 81 posto noćenja u usporedbi sa najboljom turističkom 2019. godinom. Napomenut ću da smo u srpnju i kolovozu 2021. godine imali bolje turističke rezultate nego u istim mjesecima 2019. godine.

Vidljiv je pojačan broj aktivnosti TZ u 2021. godini, koje sve sadržaje ste realizirali i što planirate u 2022. godini?

Prošlu pandemijsku godinu iskoristili smo na najbolji mogući način. Odlučili smo redizajnirati i poboljšati web stranice, plan grada Gospića je dobio novo ruho, napravljene su i nove brošure Lika je Lik, tiskali smo letke sa covid informacijama, letke sa lokalnim OPG-ima. Od ožujka do lipnja radili smo na navedenim projektima koji su iziskivali puno posla i truda. Kao najvažnije istaknula bi da smo kroz marketinške aktivnosti slali poruke da nudimo siguran i opuštajući odmor. Dobrom komunikacijom s gostom i zanimljivom ponudom koja koristi naše autohtone resurse kao što je primjerice tradicija pripremanja hrane koristeći lokalne proizvode, kulturni sadržaji koji kroz kvalitetan storytelling mogu ispričati neke nove priče vezane uz način života naših starih, možemo u borbi za tržište, koja nas sigurno čeka, izaći kao pobjednici. Shvatili smo da  više nije  najvažniji broj hotelskih zvjezdica, već siguran i opuštajući boravak kojeg Gospić sa svojom okolicom uvelike nudi gostu.  Otvaraju se brojne prilike. Raste interes za ‘nemasovnim’ proizvodima, za ‘nemasovnim’ destinacijama.

Svakako moram istaknuti i Udruživanje turističkih zajednica: Grada Gospića, Općine Plitvička  jezera i Općine Udbina, izraziti zadovoljstvo što je najrazvijenija turistička destinacija Plitvice prihvatila suradnju i volju za zajedničkim djelovanjem,  odnosno povezivanje turističkih dionika i stvaranje zajedničkih turističkih proizvoda koji brendiraju i dižu kvalitetu cijele destinacije.  Osmišljena je jedinstvena kampanja Lika je Lik , fokus smo stavili na boravak na otvorenom u prirodi, na aktivni odmor te na gastro ponudu i kulturnu baštinu. Kreirali smo promotivni film , ideje za izlete, kreirali smo brošuru Lika je lik , a sve s tendencijom produženja boravka turista na našem području. Intenzivna promotivna kampanja koju smo provodili   na društvenim mrežama i digitalnim kanalima, a koja je bila najintenzivnija tijekom lockdowna, dala je odlične rezultate u prepoznatljivosti Like kao sigurne i atraktivne destinacije. Dok je cijeli svijet tražio lijek u prošloj godini mi smo poslali poruku Lika je lik. Cilj je svakako istaknuti turistički potencijal cjelogodišnje mikro destinacije.

Naše pomno osmišljene manifestacije kao što su Srpanj u Gospiću, Jesen u Lici, Tesla power of lights, Advent u Gospiću koje smo radili u suradnji s gradom Gospićem pokazale su se kao pun pogodak, bilježe povećanu potražnju za smještajnim kapacitetima na širem gospićkom području za vrijeme održavanja manifestacija, što je još jedan dokaz kako manifestacija stvara motiv dolaska i ono najvažnije generira turistička noćenja. Motiv dolaska je sadržaj, kvalitetni sadržaj. No isto tako, isti taj sadržaj treba dobro promovirati, (ulaganje u promociju je investicija, a ne trošak) komunicirati i istaknuti se na tržištu.

 Kakvi su planovi za turističku sezonu 2022 u smislu događanja?

Turističko vijeće turističke zajednice grada Gospića i Skupština usvojili su Plan aktivnosti za 2022. godinu. Pripreme za turističku 2022. godinu  su počele, vjerujemo u najbolje.

U fokusu turističke promocije bit će proizvodi poput cikloturizma, kulturne baštine, gastronomije, prirode te aktivnog i zdravstvenog turizma, odnosno promovirat ćemo one proizvode za kojima je u ovim okolnostima pandemije iskazana najveća potražnja i interes, a  cilj je ostvariti 90 posto turističkog prometa realiziranog 2019. godine. Tako puno toga imamo za prilagoditi, promijeniti, inovirati. I puno toga za komunicirati s tržištem. Održivi turizam – brendiranje zelenog smještaja je cilj, objekti u domaćinstvu tijekom pandemije pokazali su se kao važan adut hrvatskog turizma jer su zbog svojih karakteristika omogućavali provođenje kvalitetnog odmora u okvirima promijenjenih zahtjeva i potreba turista kao posljedice pandemije koronavirusa. Uz vrlo dobru disperziranost objekata u domaćinstvu, koji nudi grad Gospić, u kontekstu pandemije turistima je naročito zanimljiv segment kuća i vila za odmor koje omogućavaju izoliranje od drugih gostiju uz dodatne usluge koje doprinose boljoj kvaliteti odmora. Ministarstvo turizma i sporta priprema novu strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine koja će biti programsko polazište za daljnji razvoj turizma, odnosno u kojoj će kao prioritet, među ostalim, biti istaknut razvoj održivog, inovativnog i otpornog turizma pa će u tom smislu biti obuhvaćen i daljnji razvoj smještajne strukture i svih vrsta kapaciteta.

Što se tiče manifestacija plan je one koje su se pokazale dobre za generiranje turista održati, odnosno poboljšati u smislu produženja istih na dva ili više dana.

Usvojili smo i zajednički plan Udruženih turističkih zajednica gdje smo planirali aktivnosti izrade strateških dokumenata, Marketing i oglašavanje, izradu image brošure (hoteli i kampovi), izrada video materijala, izrada zajedničke  turističke karte, izrada brošure (recepti, hrana, restorani, buffeti) te manifestacija Biciklijada kroz destinaciju, Tri dana tri vrha, pješačenje u sve tri jedinice lokalne samouprave.

Za ovakve rezultate najzaslužniji su svi turistički djelatnici koji zaista marljivo rade u svojim restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, adrenalinskim parkovima, muzejima te turističkim zajednicama kao i gradu Gospiću koji je u 2021. godini uložio znatna sredstva u turističku infrastrukturu. 

Da zaključimo ciljeva je puno, mi dajemo svoj maksimum, kuda ide svijet putovanja nitko ne zna, ali pažljivo ćemo pratiti promjene i prilagoditi se najbolje što znamo i možemo” – ističe Strilić.

( A.P.)