15 C
Otočac
Subota, 2 prosinca, 2023

U Švici održana večer sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Večeras je u Područnoj školi Švica prigodnim kulturnim programom održana „VEČER SJEĆANJA“ kojim je obilježen 18. studeni –  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Hrvatski sabor je u ožujku 2020. godine donio Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a otada se 18. studeni obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vukovar je mjesto posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne uloge i mjesta u povijesti uspostave samostalne, neovisne, suverene i demokratske hrvatske države, te predstavlja simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu, kao i Škarbnja, koja je jedno od mjesta najvećeg stradanja. Pijetet i sjećanje posvećeni su također i onim žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata koji su nestali i čije sudbine su još uvijek nepoznate. 


Ratna događanja i stradavanja nisu zaobišla niti Švicu. 1991. godine živote za našu domovinu dala su dvojica branitelja, Ivica Žunić i Dražen Rubčić. 
U trajno sjećanje na žrtvu i stradanje Vukovara i Škabrnje, te na pogibiju dvojice mještana Švice, večer uoči samog blagdana, suradnjom Škole, Nade Rogić i Mjesnog odbor Švica, prigodnim kulturnim programom prisutni su se prisjetili događaja otprije 32 godine i vremena kada se stvarala naša domovina, svih žrtava 1991. godine i poginulih branitelja.


Cjelokupni program započeo je svetom misom u župi Sv. Ivana Krstitelja, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod Spomenika braniteljima u Švici, te nastavno kulturnim programom u 18,00 sati, kojeg su zajednički osmislili Nada Rogić učenici područne škole pod vodstvom učiteljice Viktorije Cvitković i vjeroučiteljice Dražene Rubčić. Večer su upotpunili i glazbeni gosti pod vodstvom vjeroučitelja Daria Košćaka. 

(ID/OSZIFO)