15 C
Otočac
Petak, 18 lipnja, 2021

U TIJEKU JAVNA RASPRAVA Ništa od dobrovoljne članarine HGK za sve ali iste će biti oslobođeni mali i mikro poduzetnici

U Ministarstvu gospodarstva razjasnili su dilemu – na upit Poslovnog dnevnika odgovorili su da će članstvo ostati obvezno, uz oslobađanje plaćanja članarine malih i mikro poduzetnika, koji čine 97% članova. Od najavljenog uvođenja dobrovoljnog članstva, dakle, ništa.

Kategorizacija za članarine

U ovoj fazi definiranja daljnje reforme ne nazire se ni kakav efekt će imati na buduće financiranje Komore i hoće li pojedine aktivnosti biti podupirane državnim proračunom.

Ministarstvo tek predviđa da će se članarine plaćati prema kategoriji, ovisno o gospodarskoj snazi koju će se odrediti po kriteriju veličine, visine prihoda i ukupne aktive, te se navodi da će Skupština HGK prema kategoriji subjekta utvrditi cjenik za lepezu posebnih usluga i proizvoda koja će biti dostupna uz plaćanje naknade.

U procjeni efekata Ministarstvo smatra da će ih imati samo mali i mikro poduzetnici, pri tom ocjenjujući da to neće polučiti učinak jer je riječ o oslobađanju plaćanja 42 kune mjesečno, što je “premali da bi takva ušteda polučila učinak”.

Javna rasprava o obrascu prethodne procjene učinka zakona o HGK traje do 21. lipnja, a potom slijedi izrada prijedloga zakona. To upućuje i da se taj prijedlog neće naći u saborskoj proceduri polovicom srpnja, kako je predviđeno.

Uvođenje dobrovoljnog članstva koje će se svesti zapravo na ukidanje obveze plaćanja za male poduzetnike, prema postavljenom hodogramu će uslijediti u roku 30 dana nakon stupanja na snagu novog zakona o HGK, kojemu će ostati godinu dana za reformu kojom će pridobiti što veći broj članova.

Slična reforma, iako trenutno nije u fokusu, uslijedit će i za Hrvatsku obrtničku komoru. Iz Ministarstava gospodarstva potvrđuju da su u postupku osnivanja radne skupine koja će raditi na izmjenama zakona o obrtu s ciljem modernizacije i racionalizacije komorskog sustava i rasterećenja obrtnika.

( A.P.)