15 C
Otočac
Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Volonteri izradili “zelenu slikovnicu” o PP Grabovača!

U sklopu volonterskog projekta Prirodni vrt (Europske snage solidarnosti) volonteri su izradili tzv. zelenu slikovnicu “Kako su uhvatili zvijezdu” koja kroz kratku simpatičnu priču prikazuje bogatstva životinjskog svijeta na području Pećinskog parka Grabovača. Slikovnica je pripremljena za tisak te će ista uskoro bit tiskana te dostupna, besplatno svima zainteresiranima.

Pećinski park Grabovača je relativno malo (56km2) ali izuzetno zanimljivo područje na kojem su skupljene sve one značajke koje Liku čine posebnom hrvatskom regijom. Osim po bogatstvu speleološkim objektima, Pećinski park dom je i  brojnim biljnim i životinjskim vrstama pa tako tamo obitava 118 vrsta biljaka, 19 vrsta špiljske faune, 15 vrsta leptira, 81 vrsta ptica te više od 20 vrsta sisavaca. 

Slikovnica „Kako su uhvatili zvijezdu“, autora Anne Kaplanishvili i Salome Naskidashvili, jedna je od tzv. Zelenih slikovnica koja nastoji educirati djecu te razviti svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša. Kroz kratku simpatičnu priču slikovnica prikazuje upravo bogatstvo životinjskog svijeta prisutnog na području Pećinskog parka te iznosi specifičnosti i zanimljivosti o pojedinim vrstama uvodeći postupno jednu po jednu životinju u priču. Osim navedenog kroz cijelu slikovnicu provlači se i poziva na zajedništvo životinja koje je usmjereno ka zaštiti i očuvanju samog parka, ali i cjelokupne prirode. 

Slikovnicu su izradili volonteri u okviru projekta „Prirodni vrt“ Europskih snaga solidarnosti (Agencija za mobilnost i programe EU, Zagreb).