15 C
Otočac
Subota, 13 travnja, 2024

ZNANSTVENO OTKRIĆE U Brinjskom Humcu pronađeni ostaci naselja i počasnog kipa prvog rimskog cara!

Ovih dana znanstvenici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru borave u Brinju, (točnije na lokalitetu Humac) na kojem su uspjeli doći do značajnog znanstvenog otkrića i dokazati tvrdnje koje već gotovo čitavo stoljeće iznose arheolozi i povjesničari.

Naime, više od stotinu godina svi su arheolozi i povjesničari ubicirali središte japodskih Monetina na lokalitet Humac u Brinju, iako ondje nisu bila provedena arheološka istraživanja. Da bi konačno razriješili navedenu pretpostavku, pod vodstvom prof. dr. sc. Miroslava Glavičića i doc. dr.sc. Vedrane Glavaš stručna ekipa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru provela je 2019. i 2020. arheološka istraživanja, čiji su rezultati nedvojbeno dokazali da je na Humcu tijekom željeznog doba formirano poveće naselje gradinskoga tipa, koje egzistira tijekom antike. Recentnim
iskopavanjem na istočnom obronku Humca otkriveni su građevinski ostatci
monumentalnog javnog objekta, kojega preliminarno možemo datirati na kraj 1. st. prije Krista i početak 1. st. po Kristu. Zaključak temeljimo na iznimno kvalitetnoj gradnji (opus quadratum) i opremi objekta (bojana žbuka), kojega dodatno osnažuje nalaz mramorne glave cara Augusta, odnosno potvrđuje činjenicu da je ovdje bio postavljen počasni kip prvoga rimskoga cara.

Ovo je ne samo izuzetno značajno otkriće za Brinje već i za Liku općenito jer svako arheološko istraživanje u Lici doprinosi novim spoznajama o arheološkim kulturnim krajolicima Like što, osim za znanost, ima i izraziti potencijal za kulturni turizam Like.

( A.P./V.G./ Foto: VisitBrinje)