Utorak, 21 svibnja, 2024

Znate li da Google potiho snima sve što vi govorite? Evo kako možete isključiti tu opciju

Google, tehnološki div čije usluge koristi milijarde ljudi širom svijeta, ima značajku koja mu omogućuje tiho snimanje glasova korisnika koje pohranjuje za druge svrhe.Google pohranjuje audiozapise aktivnosti korisnika na webu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije s Pretraživanjem, Asistentom i Kartama, kako bi unaprijedio tehnologije prepoznavanja zvuka.Nedavno je, međutim, tehnički stručnjak otkrio “cheat code”, za koji tvrdi da može spriječiti Google u bilježenju aktivnosti pametnih telefona korisnika.Korisnici trebaju prilagoditi svoj Google račun tako što će odabrati odgovarajuće postavke u “Podacima i privatnosti”, kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri tehnološkoj tvrtki, prenosi Večernji list.

Naime, potrebno je otvoriti aplikaciju Google i kliknuti na “Manage your Google account” (Upravljaj svojim Google računom). Odaberite potom “Podaci i privatnost” i pomaknite se prema dolje do “Postavke povijesti” i odaberite odjeljak “Aktivnost na webu i u aplikacijama”.

Nakon što kliknete na to i pomaknete se prema dolje, trebali biste primijetiti da pored odjeljka “Uključi glasovne i audioaktivnosti” stoji plava kvačica.

Kako biste zaustavili Googleovo “slušanje”, potrebno je poništiti tu oznaku, odnosno maknuti kvačicu. “Kada je ova postavka glasovne i audioaktivnosti isključena, audiosnimke glasovnih interakcija s Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se spremati na vaš Google račun na Googleovim poslužiteljima, čak i ako ste prijavljeni”, objasnio je ranije Google.

(PD/ID)