Otvoreno pismo predsjednika GV Grada Otočca dr.sc. Branislava Šutića

Foto: Dražen Prša

Poštovani sugrađani,

s obzirom na sve očitiju političku i politikantsku pozadinu vezanu za tijek i rezultate donošenja Proračuna Grada Otočca za 2018. godinu, za najčešće nekorektan i netolerantan odnos pojednih gradskih političkih aktera i tzv. neovisnih grupa prema većini u Gradskom vijeću i meni osobno kao predsjedniku, dužan sam vas pozvati na mir i suzdržanost, toleranciju i dijalog.

Naime, političke skupine i pojedinci koji nisu na prošlim lokalnim izborima uspjeli ovladati Gradskim vijećem i financijama grada kojima su željeli raspolagati vođeni svojim političkim kriterijima i obvezama, pokazuju krajnju nesnošljivost prema vijećničkoj većini i svjesno obmanjuju javnost želeći je pridobiti na stranu svojih partikularnih interesa, često štetnih za naš grad i sve naše građane.

To se nastojanje ovih dana oslikava u organiziranju skupa potpore „Za Otočac“ zakazanog za 13. siječnja, s početkom u 11, 00, na Trgu dr. Dražena Bobinca kojeg navodno organizira tzv. Grupa građana Otočac. Koja je to grupa i tko iza te grupe stoji svima je jasno, kao i koliko je nezavisna. Istine radi valja uočiti da organizatori pozivaju građane na skup tražeći od njih da zaustave gašenje Hrvatskog radija Otočac kojeg navodno HDZ i naši koalicijski partneri svjesno, oduzimajući mu novac, gase.

Istina je sasvim drukčija. HRO ne gasi vijećnička većina niti će se on zbog donošenja ovogodišnjeg Proračuna ugasiti. Radio je registriran kao d.o.o. ( trgovačko društvo u PRIVATNOM  vlasništvu) i kao takav ostvaruje svoje prihode izvan konteksta dotacija iz Gradskog proračuna i nisu sredstva iz tog Proračuna jedini ni najveći prihodi Radija. Naš je cilj pomoći Hrvatskom radiju Otočac da svakodnevno i neometano, profesionalno korektno i neovisno obavlja svoju djelatnost, ali samo u okviru zakona.

O tom je svoje mišljenje dala i Državna revizija koje Gradsko vijeće mora poštivati. Ne može se od nas tražiti drukčije jer mi na to ne možemo i ne smijemo pristati. Jasno je kako i na koji način HRO može ostvariti prihode iz Gradskog proračuna i to znaju i organizatori skupa i svi oni koji ovih dana svjesno obmanjuju javnost. Mi od načela zakonitosti ni u tom, kao ni u ostalim slučajevima nećemo odstupiti pa i vas, dragi sugrađani pozivamo da promislite i odlučite podržati naš stav utemeljen na poštivanju zakona, a sve ostalo je pokušaj stvaranja slučaja tamo gdje ga nema. Kao ni razloga za bilo kakav prosvjed.

Vaš predsjednik Gradskog vijeća Otočac,

dr.sc. Branislav Šutić, prof.