Srijeda, 24 srpnja, 2024

Vlada uvodi malu maturu: ‘Upisi u srednju postali su farsa zbog poplave odlikaša’

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature. Uvodi se takozvana “mala matura”, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda. Tako će, od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu, vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi, piše HRT.

Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. Argumenti: Učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja Poplava odlikaša u osnovnoj školi, zbog uspjeha pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se provjerom nacionalnim ispitima utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.

Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovo ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za veću ocjenu. Ako ne ostvare tu višu ocjenu onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika, OŠ Granešina, Zagreb. Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama. – S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravdaju ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora.

Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. – Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs. Ravnatelji: Upisi su se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu – Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/vlada-uvodi-malu-maturu-upisi-u-srednju-postali-su-farsa-zbog-poplave-odlikasa-1432921 – m.vecernji.hr