15 C
Otočac
Srijeda, 28 srpnja, 2021

Govornička škola: kako prepoznati da li Vam netko laže i koju pozu zauzeti da biste ispali lijepo na fotografijama

Ako ste ikada gledali popularnu seriju “Laži me” u kojoj glavni glumac Tim Roth proučavanjem mimike i izraza lica sa poprilično visokim postotkom uspješnosti odgonetava kada netko laže ili pokušava nešto sakriti, bit će Vam jasno zašto nas je oduševio razgovor sa Anom Ramljak, freelancer novinarkom koja ima iskustvo rada u gotovo svim novinskim formatima – od tiskanih izdanja, internetskih portala i radija – koja je na ovogodišnjoj Govorničkoj školi studentima pokušala približiti umjeće “čitanja lica” sugovornika kroz predavanja o uvjerljivosti u javnom nastupu, prepoznavanju emocija kod sugovornika i dekodiranja mimike lica.

Sve nas to zanima – kako ćemo prepoznati laže li nam netko?

Nikada sa 100% sigurnosti ne možete reći da netko laže ali ako netko skreće pogled, ako gleda u pod ili gleda svugdje samo ne u Vas, to bi bio jedan od pouzdanih znakova da netko ne govori istinu ili barem da ju zaobilazi. Još neki znakovi su ako se osoba vrpolji, ako je jako nemirna, gestikulira rukama ili “maše” nogama, povlači kosu, češka se po nosu ili nekontrolirano dira po licu -sve bi bi isto mogli biti znakovi laži ali istovremeno sve to mogu biti znakovi obične nervoze. Da biste bili sigurni, morali biste znati točan kontekst. Ne možete nikada sa sigurnošću optužiti nekoga da laže jer takve tvrdnje mogu dovesti do vrlo neugodnih situacija; Vi možete misliti da netko laže ali nije baš poželjno da nekog suočite s tim pred publikom samo na osnovu mimike lica. Puno puta i sami osjetite laže li Vam netko ili ne pa ćete to i sami prepoznati (ili nećete).

Znanja koja prenosite studentima mogu pomoći i u svakodnevnim situacijama pa Vas je tako jedna studentica pitala kako se namjestiti da bi na fotografijama izgledala što ljepša. Što ste joj savjetovali?

Da, najveći problem žena modernog doba – kako biti lijepa (smijeh). Jedan od prvih savjeta je da ne dopustite da vas se slika iz donjeg rakursa – odozdo. Ako Vas netko pokušava fotografirati iz donjeg kuta, ako je kamera ispod Vašeg lica nemojte to dopustiti. Iako većina ljudi nema podbratke ili estetske probleme to je izuzetno nezgodan kut fotografiranja ako želite ispasti lijepo na fotografiji. Budite prirodni, nemojte se namještati previše, pokušajte biti što opušteniji ali stanite malo iskosa nikako “an face” da vas slikaju u cijeloj širini; malo se “ukrivite”, izbacite jednu nogu na onu stranu koju više volite, nasmiješite se. Osmjeh ne mora biti niti pretjeran niti pravi ali svakako se nasmiješite i vjerujem da zadovoljstvo fotografijom neće izostati.