15 C
Otočac
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Bicikliranje je hit, Google poziva sve gradove i općine da ažuriraju informacije o bike stazama

Pandemija koronavirusa uzrokuje važne promjene u našem svakodnevnom životu, uključujući način na koji se krećemo po gradovima, a samim time direktno utječe i na turistički sektor. Iako još ne znamo koje će biti sve promijene u ponašanju, neke od novih trendova polako su iskočili.

Ono što je primjetno, čak i u Hrvatskoj jer je prodaja istih “eksplodirala”, je znatno povećano korištenje ili potražnja za biciklima. Kako rekreativno, tako i u javnom prijevozu.

Naravno, iste promijene primijetio je i Google, te sukladno tome odmah i reagirao. Inače, upravo brza reakcija na promijene bit će na cijeni trenutnih i budućih turističkih poduzeća. Tako je Google primijetio znatno povećanje pretraga sve što se okreće oko bicikala, od kupnje do pretrage najbližih servisa za popravku bicikala. Google Maps već godinama nudi upute posebno za bicikle, a sada aplikacija također prikazuje gdje možete pronaći lokacije za dijeljenje bicikla ili bike-sharing stanice.

Google je objavio da radi na ažuriranju svojih podataka o biciklističkim stazama s idejom da u narednim mjesecima uvrsti podatke novih traka po svijetu pozivajući iste gradove i općine da doprinesu ažuriranim informacijama na Google kartama putem alat za prijenos podataka – Geo Data Upload tool . Dakle, logično je da mi napravimo taj korak i popunimo podatke o našim bike stazama aka razvoju cikloturizma. 

Danas Google zajedno kombinira te dvije mogućnosti i prikazuje podatke s uputama za bicikliste – a ako nemate svoj bicikl, preusmjerit će vas do najbližeg mjesta za dijeljenje bicikla i uključiti najbliže mjesto za odlazak do vašeg kao i krajnjeg odredišta. U osnovi kombinira upute za pješačenje do i od prijevoza bicikla i informacijama s najboljom biciklističkom rutom. Za neke će gradove Google karte ponuditi i direktni link do aplikacija za dijeljenje bicikala kako bi korisnici mogli ići do njih, rezervirati bicikle i otključati ih.

Kako Google trenutno radi na širenju mreže i ažuriranju, trenutno nisu svi podaci kao niti destinacije prikazane, no kao što vidimo u Hrvatskoj, barem prema Google-u, imamo 18 stanica za bike-sharing.

( HR.T.)