Utorak, 21 svibnja, 2024

Hrvatski specijalci svjetskog kalibra; evo tko su dečki iz ATJ Lučko koji su se okitili zlatom na svjetskim policijskim igrama!

Ukoliko ste pogledom na naslovnu fotografiju pomislili kako se radi o marincu Oružanih snaga SAD-a, onda će vas zasigurno razveseliti činjenica kako predmetna fotografija prikazuje izgled pripadnika naše specijalne policije.

Naime, zbog velikog interesa a povodom junački sjajnog sportskog ostvarenja u Los Angelesu, razgovarali smo sa Ivanom Jakelićem, jednim od dvojice svjetskih prvaka na Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama, članom elitne postrojbe specijalne policije ATJ Lučko, vrhunskim sportašem, predanim domoljubom, a na kraju dana ponosnim ocem i suprugom.

Antiteroristička jedinica Lučko, najelitnija je specijalna jedinica i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske. Slani na najteže zadatke, pripadnici navedene jedinice, svojim su akcijama jamac sigurnosti sustava u kojem živimo. Rigorozno i temeljito obučeni, posebne fizičke i psihičke spreme, disciplirani, hrabri, uvijek dostupni, samozatajni i s odlikama najboljih, o njihovoj se opasnoj svakodnevnici u široj javnosti mnogo ne zna i ne govori, što i priliči, s obzirom na specifičnosti strogo povjerljivih akcija.

No, tome unatoč, naš je sugovornik pravi primjer da se uz ovu predanu profesiju, s nevjerojatnom željom za vrhunskim ostvarenje zadataka, može voditi i sasvim normalan obiteljski život. Unatoč brojnim životnim ostvarenjima, obitelj, kao temelj svega, smatra svojim najvećim postignućem. Ivan Jakelić i Kristijan Komljenović (za prijatelje Koma i Jaki), manje je poznato, cimeri su i u svojoj bazi na poslu.

Od ukupno 21 pojedinačnog natjecatelja Ivan Jakelić bio je peti, dok je par ostvario zlatno prvo mjesto od ukupno 35 timova. Ovaj pobjednički duo natjecao se u 8-boju, jednom od najzahtjevnijih disciplina igara a koji se sastoji od: trčanja (5000 m) , bacanja kugle, zatim trčanja( 100 m), plivanja (100 m), penjanja na uže (7 m), nakon čega slijede bench press, zgibovi te veoma zahtjevan poligon.

Naš sugovornik od 2004. godine pripadnik je specijalne policije ATJ – Lučko, sveukupno je u policiji 15 godina, a ljubav prema ovoj specijalnoj grani policijske profesije kao i poseban način života koji s takvim pozivom dolazi, njegov je odabir i misija. U skladu s navedenim, i same fizičke pripreme za Svjetske policijske igre  moglo bi se reći, traju cijelu godinu, a potrebne dodatne treninge odrađuju sami.

Isto tako, bitna je i činjenica kako je i fininciranje puta i potrebne opreme prihodovano u njihovom aražmanu i iz primljenih donacija. Svake dvije godine na igrama u Canadi, Australiji, New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Kini..ispred više od 10 000 natjecatelja iz cijelog svijeta, ovi momci borbeno, dostajanstveno i s ponosom predstavljaju zasigurno one najbolje vrijednosti koje Lijepa Naša ima.

(L.P.)