15 C
Otočac
Srijeda, 28 srpnja, 2021

Kristijan Sedak: Nekoliko trikova kako prepoznati da netko laže

Govornička škola i ove je godine uspješno okupila proaktivne studente, željne novih znanja i vještina iz područja komunikacije, govorništva i javnog nastupa. Naša ih je ekipa pratila kako bi vam prenijela najbolje savjete stručnjaka. Tom smo prilikom otkrili kako studente najviše zanima neverbalna komunikacija, odnosno da od naučenog najkorisnijim smatraju dekodiranje “ lažljivca“. Odgovore smo potražili kod profesora Kristijana Sedaka, stručnjaka za neverbalnu komunikaciju, trenera javnih nastupa i prezentacijskih vještina i stručnjaka za političke kampanje.

dsc_1974-large

Malo teorije

Znanstveno proučavanje neverbalne komunikacije započelo je se Darwinom. Ona služi za izražavanje emocija i prijenos stavova. Neverbalna komunikacija se odnosi na mimiku lica, položaj tijela, odjeću, ton glasa, dodir, mirise, pokrete rukama i nogama. Još od 1967. godine i istraživanja Alberta Mehrabiana znamo da je ukupan dojam poruke sačinjen od 7% izgovorenog, 38% načina na koji je to izgovoreno i 55% je neverbalno preneseno.

unnamed-large

U potrazi za istinom

U potrazi za istinom češće posežemo za neverbalnim znakovima nego za izrečenim. Naime neverbalna komunikacija mnogo je uvjerljivija i njome je puno teže lagati. Neverbalne signale primamo svjesno, polusvjesno i nesvjesno, prije svega kanalima vida, sluha, dodira i njuha. Kada su u pitanju pokreti kao neverbalne geste razlikujemo one kojima pojačavamo ili ilustriramo verbalnu poruku (ilustratori) i one koji zamjenjuju određenu verbalnu poruku (amblemi). I sama udaljenost između sugovornika nosi određenu poruku. Ovdje razlikujemo javnu, društvenu, osobu i intimnu zonu. Kada želimo biti uvjerljivi iznimno je važna kongruencija verbalne i neverbalne komunikacije.

14882407_1798657883745439_5026348438069374981_o-large

 Zanimljivosti

 Nekoliko zanimljivosti: žene su puno bolje u dekodiranju, čitanju signala neverbalne komunikacije. Istraživanja su pokazala da posebno dobro u tome uspjevaju osobe koje su u djetinjstvu odrastale s psom. Muškarci su, pak puno vještiji od žena u neverbalnom čitanju laži.

Evo nekoliko trikova (naznaka) kako prepoznati da netko laže:

  • Trepće učestalije i brže nego inače
  • Uporniji je u izravnom kontaktu očima.
  • Učestalije su i govorne pogreške, a u samom ponašanju nemir.
  • Na pitanja odgovara kratkim rečenicama, ali objašnjenje mu je sveukupno duže.
  • Česte su mu i promjene glasa i/ili ponašanja.
  • Pretjerano napominje vlastitu iskrenost i stavlja ju u prvi plan.
  • Dok govori prikriva usta, trlja oči ili dodiruje nos. Ovo posljednje je poznato i kao Pinocchio efekt.
  • Neverbalnu komunikaciju vrlo je nezahvalno jednoznačno tumačiti iz više razloga, naglašava naš sugovornik. Pokret ili mimika često su posljedica više različitih uzroka, a oni se mogu i oprečno iščitati. Ujedno postoji i kulturna uvjetovanost tumačenja neverbalne komunikacije. U različitim kulturama pojedini isti neverbalni znakovi imaju različita značenja.