15 C
Otočac
Srijeda, 28 srpnja, 2021

Ksenija Mezga: neverbalnim govorom lako je otkriti da li se nekoj osobi sviđate ili ne

Ksenija Mezga, stručnjakinja za odnose s javnošću, PR-ovka i direktorica Radija 105 iz Čakovca jedna je od predavačica na Govorničkoj školi koja se ovaj vikend održava u Crikvenici. Ksenija je studentima Govorničke škole održala predavanje o neverbalnoj komunikaciji pa smo joj postavili nekoliko pitanja o istoj i tome koliko neverbalna komunikacija odaje drugima o nama ali i obratno.

Zašto je onima koji se bave govorništvom važna neverbalna komunikacija?

Neverbalna komunikacija je izuzetno važna i često govori više i od one verbalne, pa iz tog razloga želimo studentima predstaviti sve tehnike neverbalne komunikacije koje možemo savladati i vješto koristiti. Neverbalna komunikacija puno govori; od izraza lica, gestikulacije, mimike, tona i boje glasa, brzine govora, pauza u govoru i slično. Jako puno emocija izražavamo upravo neverbalno – sreću, tugu, neizvjesnost, ljutnju, začuđenost, i često iste ne možemo kontrolirati. Svi neverbalno komuniciramo; dijete ne zna pričati ali zna neverbalno pokazati ono što osjeća: kad je sretno smije se, kad je tužno plače.

Što studente najviše zanima kod neverbalnog govora?

Studente najviše zanima kako prepoznati da se nekome sviđate il ne sviđate, da li osoba laže, da li govori istinu; jednom kad osvijestite neverbalni govor osobe i možete ih “dekodirati” lakše ćete moći procijeniti što osoba kaže i kada nije ništa rekla.

Kako prepoznati da li se nekome sviđate? Po otvorenom položaju ruku i nogu; uzmimo za primjer situaciju kojoj je dečko šarmirao djevojku tako da je imao otvoren položaj ruku i nogu, pomalo “frajerski” stavio ruku u džep, lagano nakrivio glavu prema djevojci, dominirao konverzacijom načinom na koji je govorio. Ako je djevojka usredotočena na njega, ako učestalo trepće i smiješka se tu vidimo pokazatelj sviđanja; ako djevojka gleda na mobitel, nije usredotočena, nemirna je ili gleda na sat, sve su to neverbalni znakovi koji ukazuju na slabu zainteresiranost za sugovornika. Neverbalni govor je zanimljiv i iz njega možete puno doznati; pokušajte i sami, jednom kad osvijestite sve znakove neverbalne komunikacije biti će vam lakše prepoznati namjere sugovornika.