Utorak, 21 svibnja, 2024

LET IZNAD LIKE NA BICIKLU U Vrhovinama nakon ZIP Linea uskoro skijalište ali i ZIP line za bicikle!

Bijeli vrh naziv je sportsko-rekreacijskog centra u srcu Like koji bi mogao biti začetak gospodarskog buđenja te dosad po tom pitanju uspavane regije. Nositelji projekta su Općina Vrhovine i grupa entuzijasta okupljenih u Udrugu Rudopolje moje. Krajem travnja otvoren je prvi dio centra s najdužim zip lineom u Europi, od 1700 metara, a u planu su još dva zip linea te izgradnja tri hostela i skijališta s pet kilometara staza

Lički adrenalinski park našao se nedavno na sjednici Vlade koja ga je proglasila projektom od državnog interesa.

‘Na osnovi te uredbe Općina Vrhovine kao glavni nositelj projekta može nastaviti s daljnjim razvojem i ulaganjima bez zapreka što se tiče zemljišno-vlasničkih odnosa. U suprotnom, bilo bi nužno dobiti potpis svih vlasnika neke parcele, a ovako, ako se oni ne jave u zakonskom roku, projekt može ići dalje. Uglavnom se radi o poljoprivrednom zemljištu čiji su vlasnici mrtvi ili su se davno odselili u inozemstvo’, objasnio je za tportal Saša Kmezić, voditelj projekta iz Udruge Rudopolje moje.

On i njegov otac Branko idejni su začetnici SRC-a Bijeli vrh. Saša je iskusni alpinist koji se godinama bavio pustolovnim turizmom. Živio je u Samoboru, ali nije mogao odoljeti zovu ličkog kraja iz kojeg je njegov djed. U Rudopolje je doveo i djevojku, liječnicu u lokalnoj ambulanti.

‘Osnovali smo udrugu čiji je cilj zadržavanje mladih i povratak iseljenih. Želimo oživjeti gospodarstvo i općenito život u Lici. Za to smo odabrali turizam, a kako sam se već bavio adrenalinskim turizmom, odlučili smo ići u tom smjeru. S tom idejom došli smo u Općinu Vrhovine, koja je to već imala u strategiji razvoja turizma kao važnu komponentu. Podržali su projekt i financirali prvu fazu pomoću fondova EU-a i ministarstava’, rekao je Kmezić.

U centru trenutno radi 14 ljudi, od kojih je četvero u stalnom radnom odnosu, dok su ostali sezonci i volonteri.

‘Većinom se radi o lokalnom stanovništvu. Inače su domaći odlično reagirali na čitav projekt. Nismo dosad imali nikakvih problema ni sa zemljištem. Indirektno potičemo i druge poslove, na primjer od obiteljskih gospodarstava nabavljamo hranu za posjetitelje. Čak su i tete u lokalnom dućanu rekle da im je porastao promet’, ispričao je Kmezić.

Otkako je otvoren, niz zip line Pazi, medo spustilo se više od 2000 ljudi, što je, kaže Kmezić, odlična brojka. Još više posjetitelja očekuje kad se realiziraju svi planirani projekti.

‘Riječ je o trogodišnjem planu za koji tražimo nove investitore, a ukupna vrijednost investicije je oko tri milijuna eura. Izgradit ćemo još dva zip linea, tri hostela i skijašku stazu s pet kilometara staza. Skijaška staza je najveći zalogaj i za to će nam trebati ozbiljan investitor’, rekao je Kmezić.

Od dva nova zip linea jedan će imati čak 2950 metara žice, čime će biti najduži u svijetu. Na drugom, manjem, imena Air Bike i dugom 1250 metara, iznad Like letjet će se na biciklu.

(Tportal)