15 C
Otočac
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

MALI PODUZETNICI 70 učenika OŠ Otočac uključeno u projekt “Laboratorij održivog razvoja”

U listopadu prošle godine naša škola uključila se u projekt održivog razvoja pod nazivom Laboratorij održivog razvoja – LORA zajedno s još 20 škola iz cijele Hrvatske. Projekt je pokrenula udruga Bioteka sa središtem u Zagrebu u partnerstvu s OŠ Borovje Zagreb te udrugama Hyla i BiOM također sa središtem u Zagrebu.

Cilj projekta koji se provodi u našoj školi – Mali poduzetnik se krije u meni – je razviti poduzetnički duh kod učenika i pokrenuti malo poduzetništvo. Trajat će godinu dana, a sadržajem će objediniti razne aktivnosti u koje će biti uključeni učenici uz mentorstvo učitelja iz projektnog tima. Projekt ima i tendenciju održivosti te povezuje školu s lokalnom zajednicom. Na taj način učenici naše škole zauzet će mjesto aktivnih i odgovornih građana koji misle na vlastitu budućnost i budućnosti svoje zajednice. Projektni tim naše škole čine voditeljica projekta Mateja Posavi, zamjenica Tatjana Vološen Devčić, učiteljice Anka Banić, Vera Delač, Katarina Medarić, Josipa Maras, Blaženka Orešković i Ivana Rožić – Dubravčić te pedagoginja Inka Turković. Uključeno je oko 70 učenika od 1. do 8. razreda. Suradnice na projektu su učiteljica iz Matematike Josipa Salopek i školska psihologinja Ivana Lemut, a veliku podršku pruža HGK.

Aktivnosti rada i djelovanje naše male poduzetničke zajednice je na principu klastera. Učenici manjih područnih škola obrađivat će zemlju u školskom vrtu, gnojiti kompostom kojeg su sami proizveli, saditi autohtone biljke iz nešeg kraja, brati ih i sušti. Dobivenu sirovinu distribuirat će učenicima u matičnu školu koji će iste koristiti za proizvodnju sapuna. Na taj način želimo promovirati ekološki uzgoj i autohtone biljke našeg kraja. Bavit ćemo se i promidžbom. Kroz ovaj projekt posebno želimo istaknuti bukvu kao stablo koje je znakovito za našu Gacku dolinu. Dobiveni proizvod ćemo predstaviti na lokalnim i županijskim, pa i šire, sajmovima i događanjima u tijeku nastavne godine kao i potencijalnim kupcima u prostorijama HGK Županijske komore Otočac. Promovirat ćemo se i u medijima, ali i putem ove stranice koju smo izradili isključivo u svrhu predstavljanja projekta i našeg rada. ​

https://mali-poduzetnik-os-otocac.weebly.com/?fbclid=IwAR0VM5iPfCzZkTPzLCAo852jr_-5JxVsFj2ZcEwPbCyE-ElyHspcel6TnWQ