Srijeda, 24 srpnja, 2024

Nakon Brinja i Udbine Vlada Tirola donirala vatrogasno vozilo DVD-u Vrhovine

Vatrogasci DVD-a Vrhovine, nakon brinjskih i udbinskih vatrogasaca preuzeli treće vatrogasno vozilo u nizu koje je donirala vatrogasna postrojba iz austrijskog Kramsacha.
Tročlano izaslanstvo DVD-a Vrhovine predvođeno zapovjednikom Renatom Gomerčićem 10.10.2017. u austrijskom Kramsachu preuzelo je treću vrijednu donaciju Vlade Tirola ličko – senjskim vatrogascima. Kao i prethodne dvije, donacija je ostvarena posredstvom Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije i Vlade austrijske savezne države Tirol, a radi se o kombi-vozilu s pogonom na četiri kotača, prostorom za opremu bez spremnika sa sredstvom za gašenje (KLF-A). Vozilo će u operativnom smislu uvelike koristiti vatrogascima DVD-a Vrhovine zbog mogućnosti prijevoza većeg broja vatrogasca i potrebne opreme na požarište što do sada nije bilo izvedivo zbog raspoloživih vozila kojima nije bilo moguće prevesti veći broj vatrogasaca odjednom. Iako je bilo planirano preuzimanje vatrogasnog vozila bez opreme vatrogasci iz austrijskog Kramsacha (Freiwillige Feuerwehr Kramsach) poklonili su vrhovljanskim vatrogascima i vrijednu prijenosnu motornu pumpu proizvođača Rosenbauer, alate koji se koriste na vatrogasnim intervencijama i mobilnu radnu rasvjetu.


Predstoji popunjavanje vozila nedostatnom opremom, registracija, postavljanje hrvatskih vatrogasnih oznaka i, prema riječima načelnika Općine Vrhovine, uređenje i opremanje garaža za vatrogasna vozila u DVD-u Vrhovine. Tijekom današnjeg dana načelnik Općine Milorad Delić i ličko – senjski županijski vatrogasni zapovjednik obišli su prostorije DVD-a Vrhovine uz prethodnu prezentaciju doniranog vatrogasnog vozila od strane zapovjednika DVD-a Vrhovine.
Zanimljivo je da je u periodu obilaska prostorija i prezentacije vozila autocisterna DVD-a Vrhovine bila na redovitom servisnom održavanju. Također, načelnik općine je najavio uređenje i opremanje garaže za koje su vatrogasci već naručili potreban materijal a u skorom planu je i nabavka prijeko potrebne nedostatne vatrogasne opreme, dok je iz razgovora s načelnikom razvidno buduće višegodišnje planiranje mjera razvoja i operativnog napretka DVD-a Vrhovine.

Kao i za prethodne dvije donacije, za ovu donaciju zaslužan je voditelj projekta – predstavnik Vlade Tirola, Peter Logar, vatrogasci iz austrijskog Kramsacha ali i hrvatski koordinator projekta Tomislav Stokić.
Suradnja Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije i Vlade Tirola se nastavlja i dalje. Najavljene su nove donacije vozila i opreme za vatrogasne postrojbe s područja Ličko – senjske županije.

(VZLSZ)