Ukinuta sporna odredba: iznajmljivači više ne trebaju pribavljati energetski certifikat

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević donio je odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (NN 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji (NN 153/13).

„Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno ministru Kuščeviću i njegovim stručnim službama što su razumijeli problem obiteljskih iznajmljivača i uvažili njihove primjedbe koje su komunicirane preko Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK, na čelu s Nedom Pinezićem. Naša obaveza je da kao Ministarstvo turizma zastupamo interese sektora, u ovom slučaju, obiteljskih iznajmljivača čiji broj postelja čini gotovo 50% ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Ovime smo pokazali da dijalogom s drugim resorima, razumijevanjem problema i efikasnošću u rješavanju istih možemo puno napraviti“, istaknuo je ministar turizma Anton Kliman.

Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i dalje će poticati na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa. Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

(TZKZ)