Utorak, 21 svibnja, 2024

Domagoj Matasić: vrijeme je da mladi Otočca kažu što ih muči i što im treba!

Ovih dana po otočkim kafićima mogu se pronaći letci koji pozivaju mlade da odvoje dio vremena i kažu što misle pa smo kontaktirali Domagoja Matasića, predsjednika Savjeta mladih Grada Otočca. Domagoj, o čemu se radi? 

Hvala Vam što ste zamijetili i pokazali interes jer se radi o mladima. 

Dakle, radi se o letcima koji pozivaju mlade da se uključe u ispunjavanje ankete u kojoj  se mogu izjasniti što misle o problematici mladih na području Grada, što im nedostaje i što bi se dodatno moglo učiniti za što kvalitetniji život mladih, pa nam se tako kao jedan od dobrih načina pokazalo i anketiranje mladih od 15 do 30 godina, a anketa se provodi online. 

Tko provodi anketu i koji je cilj aktivnosti? 

To je jedna od aktivnosti Savjeta mladih Grada, kao predsjednik Savjeta zajedno sa članovima Savjeta kod donošenja Programa rada, među prvim i najvažnijim aktivnostima istaknuli smo prikupljanje informacijama o stavovima i potrebama mladih na području Grada Otočca odnosno provođenje ankete.

Na samom početku mandata Savjeta mladih, suočili smo se sa činjenicom, da od prethodnih saziva nismo dobili nikakve informacije niti podatke o barem nekakvim aktivnostima i mjerama, to nam je bio dodatni poticaj da odmah reagiramo. 

Cilj ankete je prikupiti mišljenje i stavove mladih o onome za čim se iskazuje potreba mladih na području Grada  i informacije o teškoćama sa kojim se sad susreću, neki od njih su školstvo, prometna povezanost da li se iskazuje i potreba za dodatnim aktivnostima informiranja itd. 

Dobiveni rezultati mogli bi nam poslužiti kao smjernice na probleme mladih kao i za nadolazeće projekte. 

Ovo je prvi put da netko mlade pita što žele, kakav im je standard i što treba mijenjati?

Mislim da je prvi puta da netko na području Grada mlade pita za mišljenje, pa se nadamo da će i mladi to prihvatiti pozitivno i prepoznati da se ovaj saziv Savjeta ipak trudi oko potreba mladih. 

Mladi imaju ne baš tako lošu ponudu raznih aktivnosti bilo sportskih ili kulturnih, ali ipak mislimo da nikada nije dovoljno. 

Mladi jednostavno nisu dovoljno upoznati sa dodatnim mogućnostima, npr. razvoj turizma i bavljenje turizmom, da se mladima daju i olakšavaju uvjeti kod bavljenja npr. poljoprivredom. 

Potrebno je shvatiti da kada mladi dođu sa potrebama da se isti ukoliko je prihvatljivo i izvrše, jer obično biva da se mladima predvide neke mogućnosti ali se iste ne izvršavaju.

Predsjednik ste Savjeta mladih Grada Otočca, koje još aktivnosti planirate? 

Da, za Savjet sam kandidiran ispred HDZ- a kao i većina u Savjetu i na konstituirajućoj sjednici mi je povjereno biti predsjednik na čemu sam zahvalan što je i veliki izazov.

Ali nikako ne smijemo izostaviti i moram naglasiti ostale članove Savjeta koji su super tim za ideje, razgovore i sve ostalo što je potrebno za rad. 

U programu Savjeta navedeno je podosta aktivnosti, od informiranja mladih o mogućnosti koje mogu iskoristiti za vrijeme obrazovanja, mogućnosti pokretanja vlastitog posla i korištenje raznih mjera koje su omogućene od Vlade RH, koliko bude moguće i prema potrebama mladih i osnivanje centra za mlade i  rad s mladima, gdje bi imali mogućnost informiranja i bavljenja raznim aktivnostima, jedna od skorijih aktivnosti će biti i poslušati mlade osobe koje su pokrenule vlastiti posao kao npr. mladi koji su pokrenuli OPG. Ali tu su i razne druge i tekuće aktivnosti s mladima. 

Ovim putem pozivam još jednom sve mlade da ispune anketu, a Vama se zahvaljujem kao portalu koji ste prepoznali aktivnost Savjeta, mladih i pozvali nas na intervju. 
(A.P.)