15 C
Otočac
Subota, 24 veljače, 2024

Objavljena knjiga ‘Kosinjska tiskara’ Ivana Mancea koja rasvjetljava povijest Kosinja; ne propustite predstavljanje

U prodaji je knjiga ”Kosinjska tiskara” autora dr. sc. Ivana Mancea koja donosi istraživanje o pretpostavljenom radu prve i najstarije tiskare u Hrvata, proizašlo iz obranjene doktorske disertacije autora s najvećom pohvalom za izuzetno izvrsne radove (summa cum laude), u području srednjovjekovne povijesti na Sveučilištu u Zagrebu.

Knjiga: Kosinjska tiskara, u B5 formatu na 750 stranica donosi najnovije povijesne elemente i saznanja o Kosinju u Lici kao najizglednijem mjestu dotiskivanja naše prve tiskane knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. te potom i Brevijara po zakonu rimskoga dvora iz vjerojatno 1490. (ne 1491.) godine.

Prvo predstavljanje knjige održat će se u Gornjem Kosinju 16. rujna u 16 sati u O.Š. Anža Frankopana. Dan kasnije, 17. rujna predstavljanje knjige bit će u Donjem Kosinju u Crkvi sv. Ivana Krstitelja nakon mise u podne.

29. rujna knjiga će biti predstavljena u Zagrebu i to na 27. Međunarodnoj konferenciji tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu koja predstavlja značajan doprinos rasvjetljavanju povijesti Kosinja i kosinjske tiskare možete kupiti ovdje.

Kako i danas postoje različita stajališta oko lokaliteta naše prve tiskare – istraživači zastupaju teze o Veneciji, Modrušu, Izoli, Roču, Kosinju, itd. – zbog hrvatskog ugleda u svjetskoj inkunabulistici moramo ponuditi nova saznanja koja mogu pomoći u rješavanju ovog vrlo važnog kulturno-povijesnog pitanja, kaže autor dr. sc. Ivan Mance.

( Narod.hr/ID)