15 C
Otočac
Srijeda, 18 svibnja, 2022

U Lovincu krenuli projekti sufinancirani iz sredstava razvoja brdsko-planinskih područja

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nositelj upravljanja razvojem brdsko-planinskih područja temeljem Zakona o brdsko-planinskim područjima i u 2020. godini nastavilo je poticati njihov razvoj svrhovitim korištenjem sredstava ulaganja u društvenu, javnu, komunalnu, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu.

Cilj Programa je pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja u svrhu njihove gospodarske, socijalne i demografske revitalizacije. Korisnici Programa u širem smislu su svi stanovnici lokalne zajednice na brdsko-planinskim područjima koji imaju korist od provedbenih aktivnosti Programa. Program je namijenjen jedinicama lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave koje stječu status brdsko-planinskog područja stekle status brdsko-planinskog područja te se iste pozvane da kao nositelji upravljanja razvojem brdsko-planinskih područja, dostave svoje zahtjeve za sufinanciranje projekata u 2020. godini, usklađene s ciljevima Programa. Shodno tomu Općina Lovinac kao jedinica lokalne samouprave koja je stekla status brdsko-planinskog područja dostavila je ministarstvu svoj zahtjev za sufinanciranje projekata u 2020. godini kroz koji smo osigurali 170 tisuća kuna za projekt nasipavanja nerazvrstanih općinskih cesta što čini 50% ukupnih sredstava dok će Općina Lovinac na odobreni iznos iz ministarstva uložiti 50% sredstava iz proračuna Općine Lovinac.

Navedeni radovi povjereni su komunalnom poduzeću Vrilo d.o.o. iz Lovinca čiji djelatnici ovih dana na širem području Općine Lovinac vrše nasipavanje puteva koji su uslijed većih opterećenja, vodenih bujica i drugih vremenskih nepogoda bili teže prohodni. Zahvaljujemo ovim putem ministarstvu regionalnog razvoja na odobrenim sredstvima kojima krajnjim korisnicima programa odnosno našim mještanima osiguravamo bolje puteve do njihovih domova.

( Općina Lovinac)