15 C
Otočac
Četvrtak, 27 siječnja, 2022

“Vesele žene Hrvatske” na 60. jubilarnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera!

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a zaključno s 4.listopada , završene su selekcije za ovogodišnji 60.jubilarni Festival hrvatskih kazališnih amatera. S obzirom na vrlo izazovnu godinu i pandemiju Covida – a 19, Festival će biti upriličen u mjesecu studenom u Vodicama.

Gospićko amatersko kazalište ove je godine polučilo uspješne rezultate i s novom predstavom, nastaloj prema dramskom predlošku Matka Elezovića, predstavljat će Grad Gospić i Ličko-senjsku županiju, na 60.FHKA i to među dvadesetak najboljih amaterskih kazališta u zemlji. 

U kratkom vremenskom trajanju kazalište bilježi deset izvedenih predstava, niz zanimljivih gostovanja i predstavljanja kao i učešće u prijašnjim amaterskim festivalima.

Ove je godine pojedinačna selekcija održana u Gospiću, 2.listopada i to u nazočnosti selektora Dubravka Sidora, ak.glumca i vjerne gospićke publike koja je usprkos epidemiološkim mjerama i ovoga puta podržala naše članice  s iskrenim ovacijama .

Temeljit i studiozan pristup kazališnim zadacima , uvidio je i izbornik Sidor koji se u svom pisanom izvješću dotaknuo svih bitnosti koje mora zadovoljavati jedna kazališna skupina , ukoliko želi biti konkurentna i uspješna.

Tako o odgledanoj predstavi: Vesele žene hrvatske ističe:

„ Najzanimljiviji dio predstave je onaj  s temama međuljudskih odnosa, mentaliteta regija naše domovine: majkama Romkinji i Bosanki, majke i kćeri Vlainja, vremešnih dubrovačkih gospođa, te na kraju predstave vremešnih zagrebačkih starica koje bi rado vratile sjaj minule mladosti. I bio sam zapanjen kako taj ženski tim funkcionira: i kao bića individualno i kao uigrani kolektiv. Svaka glumica uvijek je igrala u paru s partnericom i tako su se morale uvijek preobražavati u novi lik. Gotovo pri početku svake scene morao sam uložiti trud kako bih prepoznao koja od glumica se kostimirala i maskirala u novu ulogu. Te transformacije su bile vrlo precizno izvedene bez trunke diletantizma. A sam tekstualni predložak Matka Elezovića dušu je dao da odvuče u pretjerivanje u namjeri nasmijavanja publike, što je česti izvor podilaženja publici i kod mnogih profesionalaca.“

O angažmanu glumica , kazališta i potrebitoj sinergiji…:

„No ove četiri žene – uz sjajnu voditeljicu i redateljicu Anelu Serdar Pašalić – s nepokolebljivom ozbiljnošću odigrale su ovu komediju. Ni u jednom trenutku nisu se prepustile izazovu pokazivanja da je to komedija i da se publika treba smijati.  Ove četiri heroine inspirirale su me da ozbiljno razmislim o feminizmu i da za taj ženski fenomen promijenim percepciju. Nisam nikad, istina, bio neki antifeminist i još manje “mačist”, ali ove četiri žene (uz petu njihovu voditeljicu) apsolutno dokazuju njihovu moć, karakter i složnost.“ 

Glumačke vještine:

„Maja Brozičević kao Romkinja i Zagrepčanka – pogotovo kao Romkinja majka koja bi opravdavala jedno od svoje djece pred učiteljicom. Ružica Grivičić koja kao majka Bosanka ispravlja u imeniku ocijene svog sinčića u svim predmetima, dok Romkinja čuva stražu da ne dođe učiteljica. Tatjana Kolak (koja je ujedno maštovito sa skromnim sredstvima osmislila vrlo funkcionalnu scenografiju) briljirala je u ulogama Vlainje majke i dubrovačke gospođe. A Marija Šaban bila je Vlainja kći, dubrovačka gospođa, ali briljirala je u posljednjoj sceni odlično kostimirane starice Zagrepčanke, usporenim sitnim koracima u štiklama, da bi na samom svršetku predstave prešla u ludi ples kojim se pozivaju i ostale glumice na naklon publici. To je po mojoj ocjeni i briljantno osmišljena scena i odlično režiran naklon za završetak predstave.“

Reakcije iz publike također su bile izvrsne, uz mnoštvo pohvala, zanimljivih savjeta i želje za uspjehom. 

U mjesecu studenom „Vesele žene hrvatske“ razveselit će i nasmijati vodičku publiku, kolege kazalištarce, a vjerujemo i tročlano stručno povjerenstvo.

( ASP)